tisdag 5 juni 2012

Skeppsformad stensättning, Stadsliden, Umeå



Stadsliden ligger på en höjd ca 65 meter över havet. På toppen av den höjden ligger denna fornlämning. I riksantikvarieämbetets protokoll benämns den som en "fornlämningsliknande", "skeppsformig stensättning". Det råder inget tvivel om att det är en fornlämning härstammande från åtminstone svensk järnålder eller bakåt. Man ser till och med en stävsten som fallit omkull. Några meter bort finns en hög som ser ut att vara en härd av något slag. Samma typ av härdliknande objekt finns nere på Mariehem 1-2 km bort, i anslutning till två bronsåldersrösen.

Sveriges nordligaste skeppssättning finns för övrigt utanför Holmsund, 2 mil från Umeå så kulturen att bygga den typen av monument fanns i trakten. 

Jag tycker mig även ha sett gropar precis i närheten av skeppssättningen på Stadsliden som påminner om fångstgropar. Det är ingen tvekan om att platsen har hyst mänsklig aktivitet och det finns säkerligen många fynd att hitta.

Jag tycker även att det finns vissa tecken som tyder på att det ligger en boplats några meter bort från "härden". Isåfall är det en väldigt stor boplats av gammal fornnordisk tradition. Man ser tydligt stora vallar som sträcker sig i en rektangel på ett sätt som känns onaturligt. Platsen är för övrigt orörd och har varit så under mycket lång tid då den ligger mitt i en skog så förutsättningar för fynd är goda.

Det finns även en stensamling 50-100 meter bort som uppenbarligen har använts till att hämta sten då det är stora hål här och var. Även här ser man stora "vallar" och stenhögar som känns onaturliga.



1 kommentar:

  1. häftigt.. bor alldeles intill ett av rösen på mariehem .. var ute med hunden En dag O gick där inne i skogen innan ja visste va de var där.. så såg ja alla stenarna o kände mig dragen till dom så vi gick där runt runt runt bland alla stenarna kändes häftigt sen så nån vecka senare så såg ja skylten som sitter vid vägen :P .. ha försökt hitta information men de ha inte varit nån lycka tills nu .. Men ja skulle gärna vilja ha en beskrivning till den Skeppsformade stensättning skulle va häftigt att se .

    SvaraRadera