torsdag 14 juni 2012

Rösena på Mariehem



Detta är ett utav två rösen från bronsålder eller järnålder, som finns på Mariehem. De ligger väldigt tätt inpå varandra, nästan så att de smälter samman till ett enda stort röse. Det ena röset är märkligt nog helt urgröpt och tömd på sten, medan det - som syns på bilden - är det bäst bevarade.

Båda rösena är plundrade någon gång i tiden. Det ser man på den vanliga urgröpning i mitten som man ofta ser på gravrösen. Nu fanns det dock troligtvis aldrig någonting att plundra för den människa som begravdes i den här typen av gravar brändes på bål tillsammans med tillhörigheterna. Alltså bör själva plundringen skett långt senare då minnet av traditionen hade glömts bort.

En möjlighet till att det ena röset är mer skadat än det andra kan vara att man återvunnit sten till det mer kompletta röset för att spara arbetstid? Kanske är det mer skadade röset äldre än det mer kompletta? Kanske är det en ren slump att någon betydligt senare i historien har hämtat sten just från det röset?

I absoluta närheten av rösena finns även två skärvstenshögar vilket antyder lämningar av boplats.

Platsen där rösena är belägna, ligger i en liten skogsdunge, skyddad från väg och bebyggelse, ganska nära sjön Nydala. Vid tiden för rösets uppförande gick kustlinjen precis i närheten och man kunde troligtvis se havet från rösena. Man har en bit bort på Mariehem hittat ett nätsänke för fiske.
Mariehem ligger på ungefär samma höjd över havet som Stadsliden och den redan nämnda stensättningen där och även vid platsen för fyndet av Anumarksskidan.

Rösena är ganska stora (16 meter i diameter och ca 12 meter i diameter), de har krävt en hel del arbetskraft för att samla ihop sten och uppföra rösena. Troligtvis har rösena ändrats en hel del genom årtusendena. Man kan på vissa ställen se stenar med en markerad kantlinje och man kan även se att båda rösena är anlagda mellan två stora stenar, troligtvis medvetet.

Hur såg samhället ut? Var det ett sammanhållet rike? Var det ett hövdingadöme? Hur långt sträckte sig kungens eller hövdingens makt? Kan makten rent utav ha varit centraliserad ända ner till Uppsala?
Ett röse är mer än en grav, det är en symbol för någonting, ett uttryck för antingen, makt, religion eller administration.

Hur stora var samhällena? Man hade uppenbarligen möjlighet att samla kraft att skapa dessa rösen. Alla behövde alltså inte arbeta för att producera mat, utan ett okänt antal individer kunde samla sina krafter för att bygga ett stenmonument långt upp i norra Sverige för 2-3000 år sedan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar